Bikarbonat förknippar nog de flesta med ett jäsmedel för bakning. Det som händer är att bikarbonatet bildar koldioxid under gräddningen. Bikarbonat är ett mineraliskt jäsningsmedel till skillnad från jästsvampar som är organiska. Bikarbonat benämns numer natriumvätekarbonat, om än bikarbonat fortfarande används i vardagliga sammanhang.

I jakten på gröna tvättmedel har bikarbonat fått renässans.

 

Vita kläder
Få dina kläder riktigt vita, samtidigt som man minskar mängden blekmedel med hälften. Tillsätt istället en fjärdedels kopp bikarbonat till en frontmatad tvättmaskin eller en halv kopp för en toppmatad. Inte nog med att tvätten blir vit, man slipper lukten av klor samtidigt.Bikarbonat i tvättstugan 2

 

Renare kläder
Det är inte bara vittvätten som blir renare. Även vid tvätt av kulörta plagg blir tvätten renare och luktfri. Inte bara maskerad med en ny doft som är fallet med tvätt- och sköljmedel. Det är bara att tillsätta en halv kopp bikarbonat i tvätten.

 

Mjukgörande sköljmedel
Med bikarbonat som tillsatt verksam agent under tvättmaskinens sköljcykel behövs inte andra sorters sköljmedel. Det räcker med en kopp bikarbonat, som i sig är naturligt mjukgörande. Något att rekommendera personer som är känsliga för kemikalier.

 

Olje- och fettfläckar
Många har svårigheter att få bort fläckar av oljor och fetter. Ett tips är att blötlägga de fläckiga plaggen i en balja med vatten med tillsatt bikarbonat. Bikarbonat är ett naturligt emulgeringsmedel vilket leder till att oljan eller fettet lyfts bort från de fläckade plaggen. Därefter är det bara att tvätta som vanligt. Genom att tillsätta bikarbonat även i tvättvattnet så minimeras risken att plaggen fortfarande efter tvätt luktar dieselolja eller bensin. Dessa tips passar ju alldeles utmärkt för de som ägnar sig åt dieseltrim. Efter tvätt med bikarbonat slipper man på det här sättet att ren tvätt doftar av diesel.

 

Rengör tvättmaskinen
Även själva tvättmaskinen och för all del torktumlaren kan behöva rengöras.

Om de har blivit något gulaktiga på ytan så ör det lätt fixat. Bland a en fjärdedels kopp till fyra koppar varmt vatten och stryk lösningen på maskinernas väggar. Låt självtorka under tio minuter för att sedan torkas av så de blir riktigt torra.