I Sverige förbrukar vi runt 40-50000 ton tvättmedel varje år. Det är därför viktigt att vi försöker hitta alternativ som är skonsamma för miljön när vi tvättar vår tvätt. De flesta medel innehåller en hel uppsjö kemikalier som gör att tvätten endast ser renare ut. Vissa kemikalier fungerar på så sätt att de snarare täcker fläcken än att faktiskt ta bort den. Därför kan det kännas som att övergången till ett miljövänligare tvättmedel inte gör tvätten lika ren då fläckarna syns tydligare än med ett kemiskt hårdare medel. Valet av ett skonsammare tvättmedel är inte bara bra för miljön utan också för dig och din hälsa.

Satsa på mindre kemikalier i vardagen

Det blir allt mer populärt att konsumera medvetet både utifrån dig, din hälsa och från en miljöaspekt. Ekologiska eller miljömedvetna varor får större genomslag både i matbutiker och bland kläder, skönhetsprodukter och teknik. Många väljer en hälsosammare diet med mindre rött kött och mer grönsaker, och lägger samtidigt märke till hur maten produceras och var den odlas. Det finns många små förändringar som du kan göra i ditt vardagliga liv för att minska bruket av konserveringsmedel och tillsatser i mat och dagligvaror. Steg för steg kan du göra både dig själv och miljön en tjänst genom att konsumera medvetet. Matklubben.nu ger dig tips på mättande vegetarisk mat. Du kan använda helt naturliga tvättnötter som innehåller saponiner istället för kemiska medel till din tvätt. Äppelcidervinäger är nyttigt att dricka samtidigt som du kan städa och få bort unkna lukter med det. Citron bleker håret naturligt och honung, ägg samt rågmjöl gör det skinande rent.

ekotvattuf.se

Omdisukterade ämnen i tvättmedel

Ett vanligt tvättmedel som du hittar i din mataffär innehåller ofta omdiskuterade ämnen. Många producenter är miljömärkta med olika märkningar men detta är också något som kan lura konsumenten. När fosfater totalförbjöds i svenska tvättmedel ersatte man denna miljöbov med ett annat ämne, zeoliter, som är en grupp aluminiumsilikater. Zeoliterna har inte en lika dålig inverkan på miljön men är däremot skadligt för människor. Aluminium kan bidra till alzheimer, muskelsjukdomar eller det diskuteras om de också kan vara cancerframkallande. Enzymer, som är vanligt i många tvättmedel, kan också framkalla allergier och andningsbesvär. Tensider, färgämnen, blekmedel och parfymer hittas också i både tvätt- och sköljmedel och kan alla ha en negativ effekt på känsliga personer eller barn. Många menar att flytande tvättmedel är bättre för både människor och miljön än vad tvättmedel i pulverform är. Tyvärr är många innehållsförteckningar svårlästa och ofta använder man andra namn för omdiskuterade produkter. Idag finns det många sidor på internet som avslöjar de största bovarna och ger praktiska tips om bättre alternativ.