Tvättbollar är ett alternativ till tvättmedel som marknadsförs som miljövänligt och bra för allergiker. Det finns en rad olika varianter som både ser olika ut och beskrivs fungera på olika sätt. Gemensamt för alla är dock att bollen helt enkelt ska placeras i tvättmaskinen tillsammans med kläderna.

En av dem kallas Green Washing Ball. Den sägs innehålla en rad olika keramiska pärlor som har olika egenskaper som gör tvätten ren. De alkaliska pärlorna ska göra vattnet alkaliskt, vilket sägs göra smutsen lättare att få bort från kläderna. Dessa pärlor sägs också ge ifrån sig IR-strålning, långvågig infraröd värmestrålning, vilket ska öka vattnets tvättkraft genom att dess molekyler aktiveras. I bollen finns också antibakteriella pärlor som ska ta bort mögel, dålig lukt och bakterier. Den tredje och sista sortens pärlor är antiklorpärlor, som genom att ta bort eventuellt klor i tvättvattnet lär minska ytspänningen. Detta ska förbättra tvättförmågan. Enligt beskrivningen håller tvättbollen i minst 1 100 tvättar.

En annan variant är tvättbollarna från Ecozone, som innehåller små kulor av ett milt, fosfatfritt tvättmedel. En mycket liten dos av tvättmedlet frigörs varje gång du tvättar, vilket gör att bollarna ska hålla i ungefär 200 tvättar. Plastbollarna kan fyllas på när tvättmedlet är slut.Tvättbollar 1

Efter Råd & Röns test av tvättbollar och tvättnötter har dock kritik framkommit gällande huruvida tvättbollar överhuvudtaget fungerar. Enligt Råd & Rön blev till exempel tvättresultatet efter att ha använt Green Washing Ball lika rent som om man bara hade använt vatten. Man testade dessutom kvaliteten på det vatten som släpptes ut i naturen efter tvätt med de olika tvättbollarna. Då visade det sig att Ecozone-bollen, som påstods vara fri från miljöfarliga ämnen, släppte ut en betydlig mängd miljöpåverkande restämnen. Innehållsförteckningen visade flera tvättaktiva ämnen som är desamma som i vanliga tvättmedel. Trots detta var tvättresultatet inte bättre än någon av de andra tvättbollarna som testades. Det bästa alternativet om man vill värna om miljön men också ha ren tvätt verkar därför vara att använda miljömärkta tvättmedel.

Om du vill lära dig mer om att tvätta miljövänligt finns det med sannolikhet ett antal dokumentärer om ämnet. Du kan få tillgång till dessa med ett kanalpaket från C More.