Det blir allt vanligare att det dyker upp alternativ till vanliga tvättmedel och tvålar på marknaden. Dessa produkter marknadsför ofta sig själva som ett miljövänligare val som inte innehåller några kemikalier eller andra ämnen som kan påverka miljön negativt. Vissa av dem är tillverkade av ingredienser som sägs vara ett naturligt och samtidigt mer effektivt sätt att få bort fläckar. En av dessa produkter är galltvål, vilket är en tvål som bland annat är tillverkad av gallan från döda djur. Tillverkarna av den här tvålen hävdar att galla kan användas för att lösa upp fettfläckar och ge ett bättre resultat än det man får efter att ha använt vanligt tvättmedel. Frågan är dock huruvida detta bara är ett sätt att sälja produkter som kan locka miljömedvetna konsumenter utan att produkterna för den sakens skull faktiskt fungerar.

 

Hur effektivt är galltvål mot fläckar och smuts?
Den ansedda tidskriften Råd och Rön har testat flera olika produkter som sägs vara effektiva när det gäller fläckborttagning samtidigt som de inte belastar miljön på samma sätt som traditionella tvättprodukter. Galltvål ingick i kategorin flytande tvålar, och produkten som testades var gjord av bland annat galla från oxe. Detta är en naturlig fettlösare och har en viss effekt när det gäller fläckborttagning, enligt Råd och Rön. I jämförelse med konventionellt tvättmedel är det dock mindre effekt enligt de tester som genomfördes, och bara marginellt bättre än att enbart tvätta kläderna i varmt vatten. Råd och Rön utförde också tester gällande miljöpåverkan och där visade det sig att galltvål har en mindre påverkan på miljön än både vanligt tvättmedel och andra alternativ som till exempel tvättnötter.galltval180euro

 

Vilka fördelar kan det finnas med galltvål?
Även om de tester som Råd och Rön utfört inte visade att galltvål är särskilt effektivt när det gäller borttagning av fläckar i jämförelse med ett konventionellt tvättmedel, så menar många att det kan vara ett alternativ för allergiker. Galltvål kan köpas både i flytande och fast form och kan också användas för att lindra akne och eksem. Huruvida galltvål verkligen har en lindrande effekt är dock inte bevisat i några kända tester.

Taggar