För att man ska kunna använda sina favoritplagg så länge som möjligt utan att de slits ut är det viktigt att vårda dem på rätt sätt. De goda nyheterna för de som också vill värna om miljön är att miljövård och klädvård ofta går hand i hand.pegs-349782_960_720

Ett tydligt exempel på det är det är bra för kläderna att tvättas så lite som möjligt, eftersom tvätt sliter på kläderna. Genom att man sparar på vatten och energi, och använder mindre tvättmedel och sköljmedel genom att tvätta kläderna mer sällan, sparar man på det sättet också på miljön. För att vårda dina kläder bör du alltså se till att använda dem så mycket du kan innan du tvättar dem – om en tröja inte luktar svett efter en dag kanske du kan använda den en dag till, för att ge ett exempel. Även om ett plagg börjar lukta unket behöver det inte betyda att man måste tvätta det heller – ibland räcker det att vädra plagget ordentligt. Prova därför att hänga ut plagg du har tänkt tvätta i ett par timmar, och se om det gör någon skillnad innan du slänger dem i tvättmaskinen. Särskilt ullplagg kan med fördel vädras.

Ytterligare ett exempel på miljövänlig klädvård är att det är bättre för kläderna att lufttorkas än att torktumlas. Genom att inte använda torktumlaren sparar du mycket energi som annars hade slitit på miljöns resurser. När man hänger upp kläderna för att lufttorka bör man dock vara noga med att inte hänga dem i solen. Solljus bleker nämligen plaggen och kan därmed göra att de slits ut i förtid. Om du vill skydda dina kläder från direkt solljus, men inte vill ha fördragna persienner varje gång du har tvättat, kan det vara en bra idé att installera markiser. Du hittar en bra installatör av markiser i Stockholm på Hagasolskydd.se.

Vädring kan också hjälpa dig att undvika kemtvätt, som använder hårda och giftiga kemikalier som inte är bra för miljön. Istället för att skicka kostymen på kemtvätt kan du borsta av den och hänga ut den på vädring. För att bli av med irriterande skrynklor kan du prova att hänga upp kostymen i badrummet när du duschar – ångorna kan släta ut skrynklorna. På så sätt får du en ren kostym och bidrar samtidigt till en renare miljö.

Taggar